skip to main content

Τι είναι το σιάτσου (shiatsu)

Το σιάτσου είναι μία μέθοδος βαθειάς δουλειάς πάνω στο σώμα, που εξισορροπεί και ενισχύει τις ζωτικές λειτουργίες του και αφυπνίζει την ικανότητά του για αυτοΐαση. Πρωτοεμφανίστηκε στην Ιαπωνία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ως ένα σύστημα φροντίδας του σώματος που βασίζεται στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική.

Βάσει των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σιάτσου ανήκει στις συμπληρωματικές αγωγές υγείας και δεν υποκαθιστά την ιατρική βοήθεια.

Αποτελέσματα του σιάτσου

Μερικά από τα πρώτα αποτελέσματα που παρατηρεί ο δέκτης, είναι:

  • ένα αίσθημα σωματικής και ψυχικής ευεξίας
  • βαθμιαία εξάλειψη των συμπτωμάτων κόπωσης και κακοδιαθεσίας
  • αίσθηση ηρεμίας και εσωτερικής ισορροπίας
  • αναζωογόνηση των ζωτικών λειτουργιών του σώματος
  • αποκατάσταση της θεραπευτικής λειτουργίας του ύπνου

Επίσης, χαρακτηριστική είναι η ενεργοποίηση και ενδυνάμωση του αυτοθεραπευτικού δυναμικού ολόκληρου του οργανισμού.

Κατά τη θεωρία του σιάτσου, κάθε ενόχληση, σύμπτωμα ή α-σθένεια υποδηλώνει μία ανισορροπία στη ζωτική ενέργεια τoυ ανθρώπου.

Το σιάτσου είναι ένας βαθύς και αποτελεσματικός τρόπος προσέγγισης της υγείας, που βλέπει τον ανθρώπινο οργανισμό ως ένα άρρηκτα συνδεδεμένο σύνολο πνευματικών, συναισθηματικών και σωματικών δυνατοτήτων.

Υπόβαθρο του σιάτσου

Κατά την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική οι σωματικές εκδηλώσεις (σημάδια και συμπτώματα) μίας παθολογίας σχετίζονται συνήθως με τις αντίστοιχες συναισθηματικές και πνευματικές καταστάσεις.

Για παράδειγμα, η τάση κάποιου ανθρώπου να θυμώνει εύκολα, μπορεί να είναι ένδειξη μιας δυσαρμονίας στο ήπαρ. Αντίστροφα, μια περίοδος παρατεταμένου θυμού –ίσως λόγω συνθηκών– θα οδηγήσει εύκολα σε παθολογία του ήπατος, με συμπτώματα που θα εξαρτηθούν από την κατάσταση και των υπόλοιπων ζωτικών οργάνων και λειτουργιών του οργανισμού. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι κνησμός και ερυθρότητα στα μάτια, πονοκέφαλοι, προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, δυσπεψία, αίσθημα καψίματος και αναγωγή τροφής, κοκ.

Στην αγωγή σιάτσου κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζεται ως μοναδική περίπτωση. Αυτό σημαίνει πως το ίδιο σύμπτωμα σε δέκα, ας πούμε, διαφορετικά πρόσωπα θα μπορούσε να οφείλεται σε δέκα διαφορετικές αιτιολογίες.

Μια συχνή περίπτωση, όπως αυτή που χαρακτηρίζεται ως «αυχενικό σύνδρομο», αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο διαφορετικής προέλευσης μπορεί να είναι τα αίτια μιας δυσάρεστης σωματικής κατάστασης. Προκειμένου, λοιπόν, να θεραπευτεί του ένας ταλαιπωρημένος αυχένας, μπορεί να χρειάζεται πρώτα να αποκατασταθεί η κινητικότητα του παχέος εντέρου και η λειτουργικότητα της χοληδόχου κύστης (οι μεσημβρινοί και των δύο περνούν από το λαιμό). Σε άλλη περίπτωση, μόλις ο δεχόμενος την αγωγή σιάτσου τονωθεί ενεργειακά και βρει το κουράγιο να τακτοποιήσει τη θέση του στις στενές προσωπικές του σχέσεις, θα δει και τα συμπτώματα του «αυχενικού συνδρόμου» να υποχωρούν, συχνά οριστικά.

Βέβαια, καθώς το σώμα είναι προικισμένο με ιδιαίτερη ευφυΐα και μνήμη, θυμάται και υπενθυμίζει, ακόμη και μέσω του πόνου, αποτρέποντάς μας από τις ίδιες κακοτοπιές του παρελθόντος. Το σώμα μας είναι, εκτός των άλλων, ένας σοφός σύμβουλός μας. Οι παθήσεις και ασθένειές του αποτελούν, θα λέγαμε, έναν δείκτη του πόσο κατάλληλες για μας είναι οι συνθήκες της ζωής μας και οι συνήθειές μας.

Το σιάτσου αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο σύνδεσής μας με το σώμα μας. Και είναι συχνή η περίπτωση ανθρώπων που περιγράφουν την αίσθηση του σώματός τους μετά από μια ή δύο συνεδρίες ως εξής: «νιώθω επιτέλους το σώμα μου», «νιώθω ολόκληρος», «αισθάνομαι πως έχω έρθει στο κέντρο μου».